Hétvégi és esti program a családnak

Mi lehetne felemelőbb egy kis TV nézésnél, vagy kikapcsolódásnál a képernyő előtt, ahol senki sem zaklat minket? Amikor a család minden tagja lefoglalja magát és kipiheni a hét fáradalmait...

Mondjuk egy kis közös program? Ahol a szülők és a gyerekek együtt töltik el az időt. Beszélgetnek egymással, odafigyelnek a másikra, és közös élményeket szereznek.

Ilyen program lehet mondjuk egy kiruccanás a hétvégén vagy a rokonok meglátogatása. Ám, ha mindezek nem megvalósíthatóak, és mégis szeretnénk egy igazán minőségi időt együtt tölteni a családdal, nekünk van egy tippünk.
A társasjátékok lényege, hogy összehozza a vele játszókat. Közös élményt nyújtson mindenkinek és remekül szórakozzanak a résztvevő felek. De milyen játékokat válasszunk? Hiszen olyan sokféle van belőlük.
 
Ebben próbálunk kicsit segíteni a bejegyzésben.
Először is, el kell döntenünk, hogy kikkel szeretnénk játszani a játékot. Csak a felnőtteknek való játékot próbáljunk ki, vagy bevonjuk a tinédzser korú gyermekeinket. Esetleg az egészen kicsiknek is élményt nyújtó játékot válasszunk?
Másodszor pedig, el kell döntenünk, hogy egy bulisabb (party játékot) vagy klasszikusabb élményt nyújtót választunk-e. Esetleg bátran belenyúlunk az ismeretlenbe, és valami egészen új dolgot próbálunk ki.
 
Miután úgy mondván belőttük a korosztályt, vagyis eldöntöttük kiket is akarunk bevonni a tevékenységbe, elkezdhetjük a keresgélést. Nagy elvárásaink ne legyenek, hiszen a korosztály határok nem véletlen szerepelnek a dobozokon. Ám akad pár játék, ami mégis csak elég széles körű közönségnek tud felejthetetlen élményt nyújtani. Némelyikhez azért már ismerni kell a számokat, de ha a legkisebbek még nincsenek tisztában ezzel, akkor is van megoldás.
A Bogyó és Babóca társasjátékok felhőtlen szórakozást ígérnek a kicsik számára. Azonban ha a szülők is be akarnak szállni a játékba, a Pick a Polar Bear nevű játék lehet a megoldás. Ezen termék és a változatainál nem kell számismeret sem, csak a különbségek felismerése a cél és persze némi gyorsaság elemmel van vegyítve a játék. Ráadásul a felnőtteknek is igazán kellemes perceket okozhat a játék.
Ha viszont a számok már nem akadályok, akkora Mow nevű kártyajáték az, ami az egész család kedvencévé válhat kicsiktől a nagyokig. Sorra kerülnek le a legyekkel körüldongott tehenek az asztalra, és aki nem tud lerakni egy újabbat a sorozatba, annak el kell vinnie a csordát. A dobozból pedig ilyenkor egy vicces tehénbőgést is elő lehet csalogatni.
Ha nagyobb gyerekekkel játszunk, akkor a Tokió királya lehet egy remek választás. Egyszerű kockadobálós mechanikájával, és élénk, színes világával gyorsan megszeretteti magát a játékosokkal.
Ha az ügyességünket és a reflexeinket is próbára akarjuk tenni, akkor a Jungle speed nevű játék lehet remek választás. A blöffölés ér, csak az ujjakra tessék vigyázni.
 
Egy kicsit tovább haladva a Carcassonne is remek választás lehet. Nincs más dolgunk, mint lapkákat húzni és megpróbálni úgy odailleszteni a többihez, hogy pontokat szerezzünk vele. A játék végére pedig egy mindig változó, csodaszép várakkal és utakkal tarkított mezőt fogunk létrehozni, amiben aztán lehet gyönyörködni.
Ha szeretünk kicsit fondorlatosabban és taktikusabban játszani, akkor remek választás lehet a nagyobbak számára a Catan telepesei társasjáték. Itt egymással versenyezve kell minél előbb kiépítenünk a kis birtokokból és városokból álló rendszerünket. Közben nyersanyagot gyűjtünk, cserélünk másokkal. Sőt akár rabolunk tőlük, ha kell vagy éppen úgy hozza a sors.
 
Még rengeteg játékot sorolhatnék itt fel, de ez a pár játék az, ami talán a legalkalmasabb arra, hogy megismerkedjünk a modern társasokkal, ha már meguntuk a Monopoly-t vagy a Gazdálkodj Okosan-t. Családunk biztosan értékelni fogja, ha valami izgalmas, új és felettébb szórakoztatót viszünk haza. Amivel aztán sok-sok közös játékélmény születik majd.
Találkozunk a következő írásban. Viszont addig se feledjétek: A társasjáték kikapcsol, fejleszt, összehoz.