Figurák akkor és most

Mióta társasjátékok léteznek, az egyik elengedhetetlen tartozékuk volt a bábu.

Ez személyesíti meg magát a játékost a játéktéren. Már az ősi társasjátékban is jelen volt és azóta sem tűnt el a dobozokból. Alakja persze azóta többször is megváltozott, sőt néha nagyon is más formát vesz fel.

A modern társasjátékokban háromféle társasjáték bábut különböztethetünk meg.

 

A klasszikus bábu az úgy nevezett pawn alakja, a kupola formájú henger a tetején egy kisebb vagy nagyobb gömbbel.

A modern bábuk alakja játéktól függően eltérő lehet, sőt még a felületi viszonyaik is változóak lehetnek.

A harmadik forma pedig, ami nem is igazán mondható bábunak, de mégis csak a játékost vagy annak akaratát személyesíti meg, a kockák. Színes fakockák, amik különféle munkásokat, nyersanyagokat személyesítenek meg.

A hagyományos társasjáték bábu minden korosztály számára ismerős lehet. Meglepő módon, a mai napig használják komponensként a némely társasjátékban. Funkcióját tekintve tökéletesen megfelel, ha nem túl sok dolgot kell jelölni velük a játéktéren. Viszont arra már nem alkalmas, hogy ha egy játékosnak kettő vagy többféle tulajdonságokkal rendelkező kelléket kell jelölnie velük.

A modern bábuk története a Carcassonne nevű játékkal kezdődött, ahol is az úgynevezett meeple bábu tört be a piacra. Népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, hogy a mai napig találnak ki újabb és újabb formákat hozzá. Cameeple, fishmeple..és még sorolhatnánk.

Ezek a sík oldallal rendelkező stilizált emberi formájú bábuk olykor matricákat is kapnak a még nagyobb változatosság és a jobb megkülönböztethetőség érdekében.

Ha egy cég ennél is tovább akar menni, akkor pedig miniatűröket rak a játékba tartozékként. Ami a következő szintje a társasjáték komponenseknek. De ezzel majd egy másik írásban foglalkozunk bővebben.

Az úgynevezett kockák (cubes) a harmadik típusa a bábuknak pedig inkább a munkáslehelyezős és az erőforrás gazdálkodós társasjátékokban vannak jelen. Sokszor csak valamilyen nyersanyagot jelképeznek, és némely játék (Viticulture) vette arra fáradtságot, hogy mondjuk a szőlőnek egy szőlő formájú jelölőt (bábut) készítsen. De például a Lords of Waterdeep játékban különböző színű kockák jelölik a kalandokra küldhető harcosainkat. Fehér a pap, narancs a harcos... és a többi. Amivel lássuk be elég nehéz azonosulni, és nem azt érezzük, hogy mi most nagy kalandozócsapatot küldünk egy veszélyekkel teli kalandra. Hanem, hogy színes kockákat fizetünk be pár győzelmi pontért cserében. Elég lehangoló tud lenni az ilyen, az amúgy egy nagyon is jól felépített és ötletes társasjátékban.

Hogy mi a figurák következő generációja? Bár most még gyerekcipőben jár a dolog, de vannak elég ügyes próbálkozások a technika birodalmában, ami a figurák egy új, elekrtonikus generációját hozhatják el a társasjátékozás világába. Olyan játékok mint például a Roar! vagy a World of Yo-Ho!

Ti hogy vélekedtek ezekről a dolgokról? Lesz technikai forradalom a társasjáték bábuk terén? Képes fennmaradni a hagyományos pawn bábu? Melyik meeple a kedvencetek? Helytálló a cube-ok használata a játékokban?

Találkozunk a következő bejegyzésben. Viszont addig se feledjétek: a társasjáték kikapcsol, fejleszt, összehoz!