Stressz kezelés játékosan - 9.: Rock-o-kó

Te mi alapján döntesz ebben a játékban?

Mikor választasz egy látszólag gyengébb opciót, hogy aztán a későbbiekben előnyt tudjál szerezni belőle?
A Rokokó nevű társasjáték témáját tekintve egészen egyedi és egy üdítő folt az euró gamek palettáján. Ott, ahol általában valamilyen egzotikus növényt vagy terményt helyettesítő színes fakockák gyűjtése és szállítása a fő témakör.
Ám még sem lehet elrugaszkodni a ténytől, hogy ez bizony egy elég komoly euró game, ami bizony komoly fejfájást tud okozni a játék folyamán. Az opciók tárháza áll a játékosok számára, és még ha nem is a legoptimálisabb döntést kell meghoznia valakinek, akkor is olyan dolgok között kell választani, ami sokaknak nehezére esik. Ez pedig a játékidő rovására megy.

 

A játék folyamán egy bálra készülődve ruhákat kell varrni mindkét nem számára. Ehhez be kell szerezni a különböző kelméket és hozzávalókat. Felfogadni a megfelelő mesterembereket. Utóbbit egy pakliépítős mechanikához tudnánk hasonlítani, hiszen a szabók száma egyre bővül a paklinkban és minden körben újakat húzunk fel a megkevert paklinkból.

A játéknak már ezen részén komoly dilemmák születhetnek egyesek fejében. Gyorsan elvegyem a kiszemelt szabót, vagy ráér a következő cselekedetnél? Lehet, hogy elviszik előlem addigra? De a másik is jó lenne, és akkor az talán olcsóbb lenne már?

A játékmenet nem kifejezetten a munkáslehelyezésre épül, de mégis leginkább ahhoz tudnánk hasonlítani. Egyedisége abban rejlik, hogy az adott helyről az először választó játékosnak többet kell fizetnie a kívánt portékáért. Viszont azt veszi el, amelyiket csak akarja. Az utána lévőknek pedig olcsóbb, sőt a végén akár ingyen is juthat még alapanyag az adott helyről.

A győzelmi feltétel lényegében pontszerzés alapú, csak itt dekorációknak nevezik. Ezek a játéktér minden szegletében megtalálhatóak, ami meglehetősen szétszórja a figyelmet és olykor letaglózó is lehet néhányaknak. Hiszen annyi mindenre kell odafigyelni egyszerre. Sokan töprengve ülnek hosszú perceket egy-egy döntésük előtt, még úgy is, hogy már a másik játékos körében is azon gondolkoztak, hogy mit is fognak legközelebb tenni.

Amikor pedig közeleg a játék vége, mindenki próbálja a még lehető legmaximálisabb pontokat begyűjteni, aminek bizony előfeltétele a jó taktikai érzék, és hogy mikor mit lép meg valaki. No meg persze némi szerencse is, hogy a megfelelő szabókat húzza fel a körök folyamán.

Mindez egy mesterien megalkotott környezetben és üdítően tematikus módon adja a Rokokó társasjáték feledhetetlen élményét. Minden stresszfaktora és „eurosága” ellenére egy remek játékélményt nyújt annak, aki leül játszani ezzel a remekbe szabott társasjátékkal.

Sorozatunk következő részében a Pick a Seal/Pick a Polar bear játékokkal foglalkozunk kicsit bővebben. Viszont addig se feledjétek: a társasjáték kikapcsol, fejleszt, összehoz!