Egyiptom szelleme az otthonodban

A társasjátékok világának is megvannak a maguk favorit témái, akár csak a filmeknek. Ezek pedig időről időre nagy népszerűségnek örvendenek, hogy aztán eltűnve egy időre ismét felbukkanjanak. Az egyik ilyen téma Egyiptom csodálatos világa.

Ebben az írásban az ilyen témájú társasjátékokkal foglalkozunk kicsit bővebben, és hogy, miért is annyira népszerű téma ez a modern társasjátékok világában.
Van valami Egyiptomban, ami megfogja a nem ott élő embereket. Egy varázslatos, elbűvölő helynek látjuk. Legyen az ősi világ, vagy a mai. A sivatag homokja, a nap túnusai, ahogy megcsillannak a pálmafákon, a sok egzotikus fűszer és termék, az ott élő emberek maguk.
Számos játék foglalkozik ezekkel a témákkal. Ezekből sorolnánk fel most párat.
Az át a sivatagon nevű játékban tevék segítségével kell a játékosoknak utazniuk a sivatagban, és minél nagyobb területeket elkeríteniük. Ezt karavánok segítségével tehetik meg. A játék nagyon hangulatos, egyszerűen játszható és jól visszaadja a sivatagi utak hangulatát.
A Five Tribes a misztikus oldalát fedi fel előttünk az ókori Egyiptomnak. Dzsinek, misztikus törzsek, elszigetelt kereskedővárosok. A játék összetettsége először ijesztő lehet, de ahogy kezdjük átlátni, egyre jobban megbarátkozunk a dolgokkal, és ebben nagy segítséget nyújt a játék remek komponens készlete. A fából készült tevék, paloták és pálmafák, sorra kerülnek fel a táblára. Ezek pedig lassan felfedik a sivatag csodáit előttünk. A végén pedig tényleg úgy érezzük, hogy egy igazi Egyiptomi mesében volt részünk.
A következő játék a kereskedők világába repít el minket. A Kairo nevű játékban kereskedőket alakítunk, ahol próbálunk különféle portékákat eladni, megvenni, ahogy járunk a városban. A pálya nagyon hangulatos és visszaadja egy igazán nyüzsgő piac hangulatát, ahol megannyi termék cserél gazdát.
A Fáraó Kód egy egyszerűbb kombinációs játék, ahol a dobókockák segítségével kell a kirakott lapkákból elvennünk annyit, amennyit csak tudunk.
Végül a Théba nevű játékról tennénk említést. Ahol is egy egészen egyedi kompozícióban jelenik meg Egyiptom. Régészeket alakítunk, és ásatásokat kell végeznünk a világ különböző tájain, ahol ősi kincsekre bukkanhatunk - így Egyiptom területén is. A játék attól lesz igazán különleges, hogy mindezt nem akciópontok felhasználásával kell megtenni, hanem az időnket kell beosztanunk. Az éveket hetekre osztja fel a játék, és nekünk ebből kell gazdálkodni a lépéseink során.
Ahogy a felsorolt játékokból látható, rengetegféleképpen lehet feldolgozni az Egyiptomi kultúrát egy társasjátékban. A varázsa a mai napig beindítja a játékkészítők fantáziáját. Mi pedig örömmel játszunk egy-egy ilyen típusú játékkal. Ki felfedezőként, ki kereskedőként, ki pedig a képzelet és a legendák világába elmerülve.
Ha más Egyiptomi témájú társasjáték után érdeklődnél, amelyről az imént nem olvashattál, se habozz írni nekünk. Biztosan tudunk neked segíteni.