A játékélmény fokozása

Ebben a bejegyzésben azzal a témával foglalkozunk kicsit bővebben, hogy miként lehet egy-egy társasjátékot még izgalmasabbá, élvezetesebbé tenni a vele játszók számára. Milyen aspektusai is vannak a játékélmény fokozásának, és hogy hogyan is lehet be

Ezt a kérdéskört több szemszögből kell megvizsgálnunk. Kezdjük a legnyilvánvalóbb részével, a komponensekkel.

Sok-sok társasjáték van, amik próbálnak minél ötletesebb játékelemeket elénk tenni, hogy úgy érezzük, valami igazán különleges játékkal játszunk. A legfeltűnőbb és legkézenfekvőbb ilyen játékelem a miniatűr. A figurák a legtöbb esetben festetlenül és funkcionálisan színezett műanyag öntvényekben érkeznek.

Ezt fokozhatjuk úgy, hogy kifestjük a figurákat. No nem a wargamek figuráinak szintjére gondolunk itt, hanem pár szín felvitelére, akár sima akryl festékkel, amit minden hobbi boltban be lehet szerezni.

De mit csináljunk, ha a játék színes kockákkal érkezik? Léteznek cégek, amik kifejezetten arra vannak specializálódva, hogy a társasjátékokhoz ilyenfajta kiegészítőket gyártsanak. Vagy ha erre nincs pénzünk, akkor akár mi magunk is gyárthatunk „pótalkatrészeket” egy játékhoz egy kis ötletelés után.

A másik olyan terület, ahol nagyban javíthatunk a játékélményen, az maga a hangulat megteremtése. Olyan légkört teremthetünk, amiben a játékosok beleélhetik magukat a társasjáték világába.

Legyen itt szó olyan egyszerű dolgokról, mint egy kis hangulatvilágítás vagy éppen egy megfelelő zeneszám kiválasztása, ami az adott kort vagy környezetet idézi fel bennünk. Viszont ha ezt is fokozni akarjuk, akkor léteznek olyan applikációk, amik kifejetetten a társasjátékokhoz vagy éppen szerepjátékokhoz gyártott hangeffekteket, háttérzajokat tartalmaznak. Ezt letöltve még intenzívebb játékélményt kreálhatunk társaink és magunk számára a játék időtartalmára.

A harmadik és talán legfontosabb tényezője a dolognak, pedig éppen a megfelelő játék kiválasztása. Válasszunk ki egy olyan társasjátékot, aminek megkapó keretvilága van. Mert mondjuk egy absztrakt vagy tisztán logikai játéknál elég nehéz megteremteni egy fent említett hangulatot. 

Egyéb lehetőségek persze mindig felmerülnek. Ilyen például a jól megválasztott nasik kérdése. Vagy ha van rá energiánk, akkor egyedi rágcsákkal és ételkülönlegességekkel is készülhetünk a játékalkalomra.

Mindent összegezve, merjünk kreatívak lenni. Ne féljünk megadni a módját egy-egy játékestnek, hiszen ezek egy életre szóló élménnyel gazdagíthatnak minket. Hiszen erről szól a társasjátékozás. Egy jó társaságban szerzett pozitív élmény, ahol nincsen megfelelni vágyás vagy kényszer. Csak a játék által nyújtott öröm, amit a fent említett módszerekkel lehet még inkább fokozni.

Ti hogy vélekedtek ezekről a dolgokról? Próbáltatok meg már létrehozni egy hasonló légkört? Esetleg gazdagítottátok már egyedi elemekkel némely társasjátékotokat? Melyik volt eddig a leghangulatosabb társasjáték élményetek? Írjátok meg a comment szekcióban.

Találkozunk a következő bejegyzésben. Viszont addig se feledjétek: a társasjáték kikapcsol, fejleszt, összehoz!