Minőségi áru!

Ebben a bejegyzésben azzal a témával foglalkozunk kicsit bővebben, hogy mennyit is számítanak egy társasjátéknál a komponensek minőségi szintjei. Befolyásolja-e a vásárlási kedvet egy-egy gyengébb előállítású hozzávaló, vagy csak a játékélmény a lény

Biztosan előfordult már veletek is, hogy kinyitottatok egy társasjáték dobozt és rácsodálkoztatok az alkotóelemek minőségére. A kartonlapok túl vékonyak voltak. Esetleg már el is deformálódtak valamelyest. Vagy éppen a nyomtatás volt elcsúszva. Ne adj isten, hiányzott belőle pár játékelem.

 

Utóbbi esetben teljesen jogosan merül fel a kérdés, hogy mit is lehet tenni ilyenkor. Nos a gyártók általában nagyon is megértőek az ilyen dolgokkal kapcsolatban és ha felvesszük velük a kapcsolatot, akkor szíves örömest kicserélik a hibás példányt.

A másik két esetben viszont általában csak a fanyar szájíz marad nekünk, és hogy mi magunk kövessünk el valamit annak érdekében, hogy orvosoljuk a hibát. De mit is tehetünk? Ha elég kreatívak vagy találékonyak vagyunk, akkor akár ki is cserélhetjük a sérült elemeket. Például nyomtathatunk egy javított képet és ráragaszthatjuk az eredetire. Vagy akár le is cserélhetjük a dolgot akár valamilyen egyedi tartozékra, akár egy másik társasjáték közel azonos elemeire.

Gondolok itt olyan dolgokra, mint egy-egy sérült meeple vagy egy nyersanyagot szimbolizáló színes fakocka.

Amennyiben a játékelemeknek nincsen úgy mondván szervi bajuk, csak egyszerűen nem olyan minőségűek, mint vártuk, akkor bizony nem sokat tehetünk. Vagy megvárjuk, hogy egy újabb kiadás vagy reprint jöjjön, és reménykedünk, hogy ott már odafigyelnek ezekre a kritériumokra is. Vagy megvesszük a játékot ilyen formában és eltűrjük ezeket a hibákat.

A legtöbb cég igyekszik odafigyelni az ilyen dolgokra, ám ma is akadnak páran, akik ezt nem tehetik meg. Mi okuk lehet erre? Talán egy kisebb cégről van szó, akik a gyártási folyamat ezen részén akarnak a költségeikből faragni. Vagy egy kickstarter projektről, ahol a projektet irányító embernek gondja akadt egy gyártó céggel, vagy éppen nem tudott jobb lehetőséghez jutni úgy, hogy a keretösszegen belül maradjon.

Olykor pedig bizony még a nagy cégek is hibáznak. Anélkül, hogy nevet mondanék, bizony én is jártam így egy elég nagy cég termékével. A játék ára nagyon is borsos volt, és a legtöbb játékelem mesébe illő minőségű volt. Ám amikor a doboz aljára értem és kibontottam az összefóliázott játéktér kartonlapjait, akkor észrevettem, hogy meg vannak hajolva. De ezt még meg tudtam bocsájtani a játéknak.

Ti találkoztatok már hasonló dolgokkal? Hogyan vélekedtek az ilyen rosszul megválasztott anyagokról? Kellett már visszaküldenetek játékot hibás komponensek miatt? Hagyott már rossz szájízt bennetek ez a dolog, miután játszottatok egy társasjátékkal? Véleményeteket és észrevételeiteket írjátok meg nekünk kommentben.

Találkozunk a következő bejegyzésben. Viszont addig se feledjétek: a társasjáték kikapcsol, fejleszt, összehoz!