Ismerd meg önmagad! - Amikor a Nap lecsap

Ebben az írás sorozatban a társasjátékok személyiségfejlesztő hatásaival és önismereti tényezőivel foglalkozunk kicsit bővebben.

A Forbidden Desert egy kooperatív társasjáték, ahol a játékosok a tiltott sivatagból próbálnak kijutni egy misztikus léghajó segítségével. Csakhogy, annak darabjait először meg is kell találni, amik szét vannak szóródva a homokdűnék között. Ráadásul ha ez még nem lenne elég, meg kell küzdeniük a gyilkos homokviharral is, ami ott tombol körülöttük, no meg az egyre inkább csillapíthatatlan szomjukkal.

A kooperatív játékok sajátossága, amit már többször említettünk, az úgynevezett alfa személyiség jelenléte. Ez sajnos itt is felüti a fejét, de pont ez ad okot arra, hogy megtudjuk magunkról, mennyire is vagyunk engedékenyek, ha döntéshelyzet elé állítanak minket. Átengedjük másnak az irányítást a sorsunk felett, vagy önfejűen csak azért is azt tesszük, amit mi jónak látunk; nem hallgatva az intő szavakra?

A játék folyamán minden körben nehéz döntéseket kell meghoznunk és bizony sokszor szó szerint nem látunk tisztán a sok homoktól. Mert mi van akkor, ha betemet minket a homokvihar által odahordott irdatlan mennyiségű bucka? Ássuk ki magunkat, ezzel megtisztítva a területet a többiek számára is, vagy használjuk a speciális képességünket és minél gyorsabban próbáljunk meg a nyomára akadni a következő hajódarabnak?

Amikor fogytán vagyunk a vízkészletünknek, próbáljunk meg közel kerülni a vízhordóhoz, vagy fedezzünk fel további lapkákat és bízzuk a másik játékosra, hogy ő lépjen közel hozzánk és adjon át nekünk vizet?

Mind-mind olyan döntéshelyzet, ami kiválóan alkalmas arra, hogy megmutassa nekünk, milyen erős a csapatszellem bennünk, vagy hogy éppenséggel mennyire helyesen tudjuk megítélni a helyzeteket és hagyjuk figyelmen kívül a játékostársak javaslatait.

Ebben a játékban sokszor múlhat azon a győzelem, hogy alapos mérlegelés után hogyan is cselekszünk. Aztán egyszer csak lecsap a Nap. A vízkészletünk csökken, mert inni kell a nagy forróságban. Ha bátrak voltunk, akkor egy idő után könnyen ráfaraghatunk - ráadásul az egész csapat elbukik, nem csak mi. Szóval a felelősség is közrejátszik a döntések meghozatalában. Ez szintén sok mindent elárulhat rólunk és hasznos tanulsággal rendelkezhet az életünk többi területére kihatva is.

Persze, mint minden modern kori társasjátékban, itt is nagy szerepe van a szerencsének. Hiszen nem tudjuk befolyásolni azt, hogy melyik lap kerül fel legközelebb a vihar pakliból. Viszont az, hogy mennyire nagy kockázatot vállalunk és hogy milyen javaslatot fogadunk meg a többiektől, igen is nagy hatással van a játék végkimenetelére.

Ti hogy vélekedtek ezekről a dolgokról? Mennyire óvatosan vagy éppen bátran játszotok a Forbidden Desert világában? Melyik csapattársatok az, aki a leginkább próbálja irányítani a csapatot? Szót fogadtok neki, vagy más lehetőségeket is figyelembe vesztek? Véleményeteket és észrevételeiteket írjátok meg kommentben.

Sorozatunk következő részében a Co-Mix nevű történetmesélős társasjátékkal foglalkozunk kicsit bővebben. Viszont addig se feledjétek: a társasjáték kikapcsol, fejleszt, összehoz'