Időtartam=Játékélmény?

Rengeteg társasjáték létezik, ami úgy mondván hosszabb lélegzetvételű játék.

A mai felgyorsult világban pedig úgy tűnik az embereknek már nem ez kell. Legalábbis az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy az egyre pörgősebb, gyorsabb játékmenetű társasjátékok kerülnek az előtérbe. Az élmény legyen instant, és sokszor ismételhető.

Ebben a bejegyzésben azzal a kérdéskörrel foglalkozunk kicsit bővebben, hogy a társasjátékok játékidejének hossza vajon egyenes arányban áll-e az általuk nyújtott játékélmény mennyiségével. Valamint, hogy a dobozra írt időlimit valós vagy éppen elferdített mivolta mennyiben befolyásolja a játék és vásárlási kedvet.

Vannak olyan játékosok, akik a 20-30 percnél hosszabb játékokba már csak nagyon kétkedve vágnak bele. Ez persze személyiségfüggő is. Viszont a nagy átlag az egy órás, maximum 90 perces játékidőt preferálja. Ennek megfelelően pedig a gyártók többsége ezt az időlimitet tüntetik fel a dobozok oldalán. Még akkor is, ha ez sok esetben nem helytálló. Miért?

A válasz a vásárlási szokásokban rejtőzik. Amikor valaki leemel a polcról egy társasjátékot, akkor az ár mellett ez az az információ, ami nagyban befolyásolhatja a döntését. Ez természetesen abban az esetben igaz, ha nem célirányos, tudatos vásárlóról beszélünk, hanem egy olyan valakiről, aki csak keres valamit, amit talán megvenne.

Aztán itt vannak a hosszabb lélegzetvételű társasok is, mint például az Euro társasok többsége. Kevés olyan van, amelyik megállja a helyét a fent említett 60-90 perces időkorláton belül. Vegyünk példának egy jól ismert és népszerű játékot, a Stone Age-et. A dobozra a fentebbi játékidő van feltüntetve. Viszont én egy alkalommal sem játszottam olyan játékot, ahol belefértünk volna ebbe a keretbe. Az is igaz, hogy sok alkalommal teljesen kezdőkkel indultunk. A tapasztaltabb játékosokkal, akik tudták mit is akarnak csinálni is jócskán túlléptük a kiírt játékidőt.

Ez pedig sok-sok könnyedebb euró game-re igaz a piacon, de vannak még ennél is kacifántosabb dolgok.

Olyan játékok ezek, amiknek a dobozára 2-4 óra játékidőt írnak, a valóságban pedig a minimális öt óra lenne a helytálló megjelenítés. Viszont a gyártók a már fent említett okok miatt nem merik feltüntetni, hogy bizony egy igen is időigényes játékról van szó.

Mindezek mellett a kérdés, hogy az időtartam egyenes arányban van-e a játék által nyújtott élménnyel? Nos, ez egy nagyon szubjektív dolog, de tegyük a kezünket a szívünkre. Sok-sok esetben bizony mi is felálltunk volna már az asztaltól némely hosszabb játéknál, mert valahol félúton teljesen érdektelenné vált számunkra a játék.

Legyen ez a játék egyik mechanikája miatt, vagy csak éppen azért, mert a játékostársak vagy éppen a mi köreink túl hosszúra nyúlnak. Kevés játék képes arra, hogy végig fent tartsa az izgalmat és a hangulatot, hogy úgy érezzük végig, egy igazán különleges élményben van részünk, és alig várjuk, hogy a következő alkalommal is ezzel a játékkal játsszunk. Ezért ha találunk egy ilyent, nagyon meg kell becsülni, mert ritka dolog az ilyen.

Ti hogy vélekedtek ezekről a dolgokról? Melyik volt a legmegkapóbb játékélményetek, amit egy nagyobb lélegzetvételű játékkal átéltetek? Véleményeiteket és észrevételeiteket írjátok meg kommentben.

Találkozunk a következő bejegyzésben. Viszont addig se feledjétek: a társasjáték kikapcsol, fejleszt, összehoz!