A társasjáték kikapcsol – de hogyan is?

A mai rohanó világban az információk szüntelen áramlása, a minket körülvevő állandó zaj egyre inkább szétzilálja az embert.

Gondoljunk bele, annyira megszoktuk ezt az életritmust, hogy amint hazaérünk sokunk kényszeresen bekapcsolja a TV-t vagy a rádiót csak azért, hogy valami menjen a háttérben. 

Ebben az írásban a társasjátékozás talán legfontosabb tulajdonságával foglalkozunk kicsit bővebben. Méghozzá azzal, hogy a játék mit is ad a játékosok számára.

A mai rohanó világban az információk szüntelen áramlása, a minket körülvevő állandó zaj egyre inkább szétzilálja az embert. Gondoljunk bele, annyira megszoktuk ezt az életritmust, hogy amint hazaérünk sokunk kényszeresen bekapcsolja a TV-t vagy a rádiót csak azért, hogy valami menjen a háttérben. Nem csoda, hogy néhányan csak altatóval tudnak aludni, hogy reggel a kávé nélkül félhullának érzik magukat az emberek. Túlfeszül a húr, és nem tudni mikor is pattan el.

Sokak káros szenvedélyekbe menekülve küzdenek ezen dolgok ellen. Míg mások a digitális világ zegzugaiba bújva bámulják naphosszat a monitort. Ami nem kevésbé veszélyes addikcióhoz vezethet.
A társasjátékozás is egy ilyen menekülési opció, csak éppen sokkal pozitívabb és építőbb jellegű. Ha a társasjátékozás közösségébe belevetjük magunkat, valódi emberekkel találkozunk, nem avatárokkal a gép mögül. Kulturált környezetbe érkezünk, ahol nem az elfogyasztott alkohol mennyiségével egyenes arányban növekszik a jókedvünk. Egy olyan közeg ez, ahol kikapcsolódhatunk és felhőtlenül játszhatunk pár órára, akár csak a gyerekek.
Egyszer régen mondta valaki: A baj akkor kezdődik amikor valaki elfelejt játszani és meghal a benne lakozó gyermek.

Amikor egy társasjátékkal játszunk, belenézhetünk a többi játékos szemébe. Ott és akkor kell döntéseket hoznunk, amiket nem vonhatunk vissza a törlés gombbal. Ráhangolódhatunk a játék alkotta világra, és beleélhetjük magunkat. Együtt izgulhatunk, hogy például sikerül-e megmenteni a világot a vírusoktól. Vagy sikerül-e nekünk lenni a legnépszerűbb gyémántkereskedőnek.
Mindezek persze a fizikai társasjátékokra értendők. Ugyanis ma már sok társasjáték kapott elektronikus változatot is. De ezek sosem fogják visszaadni azt az élményt, amit személyesen élünk át egy társasjátékos összejövetelen.

A társasjátékok teljesen idegen embereket képesek a játék keretein belül összehozni, akár fél óra alatt is. Barátságok születnek, sőt akár párkapcsolatok. Itt nem számítanak a társadalmi különbségek, csakis az, hogy mindenki jól érezze magát azon idő alatt, amíg játszik a játékkal. Az pedig, hogy ki milyen játékot is választ? Nos, a választék hatalmas. Ha egy nyersanyag gazdálkodós típusú játék kapcsol ki minket, azt is megtaláljuk. Ha könnyedebb szórakozásra vágyuk egy kis set collection keretén belül, az is megoldható. Sőt még az ügyességi, gyorsasági játékok is, ami nagy nevetéseket, és sok önfeledt percet képes okozni.
A társasjátékozásban pedig az olyan szavak mint győzelem vagy veszteség csak üres szavak. Bármilyen furcsán is hangozzék. Persze mindig emlékezni fogunk egy-egy nyertes játszmára, de ez csak fokozza a kellemes élményeket, amit a társasjátékozással szerezhetünk magunknak.

Mi itt a Sas és Kos-nál úgy gondoljuk, hogy a társasjátékozás egy igen pozitív és követendő formája  a kikapcsolódásnak. És legyen bármilyen zsáner a kedvenced, mi biztos tudunk segíteni abban, hogy a megfelelő társasjáték és te egymásra találjatok.