Milyen társasjáték való neked?

Ebben a bejegyzésben azzal foglalkozunk, hogy melyik társasjátékot is érdemes megvenned. Mi az amivel jól szórakozhatsz? Melyik az a játék, amit inkább mások számára találtak ki?

Mindezen kérdésekre a rövid válasz, hogy olyan társasjátékot válassz, ami illik a személyiségedhez. Ami a te ízlésed.

Kicsit hosszabban kifejtve a dolog ott kezdődik, hogy először is magunkba kell nézni, és feltenni pár kérdést. Kicsit megismerni magunkat, hogy milyenek is vagyunk. Ehhez kis segítséget nyújthat egy írás sorozatunk az oldalon, az: Ismerd meg Önmagad.
Majd ha ez megvolt, akkor itt van pár hasznos tipp, hogyan is válasszunk ki egy társasjátékot, amivel szívesen játszunk.
A játékválasztás több -féle módon is történhet. Elsőként a mechanikai aspektussal foglalkozzunk kicsit.
Ha a társasjátékokat szigorúan a működési elvük szerint szeretnénk kategorizálni és azok alapján választani játékot, akkor azt kell megvizsgálni, hogy milyen is a gondolkodásunk. Vagyis ésszerűen szeretnénk dönteni. Hiszen olyan játékot szeretnénk játszani, aminek a világában otthonosan mozgunk. Szeretünk sokáig töprengeni, és nehéz döntéseket meghozni? Akkor talán egy Euro game illik hozzánk. Vagy inkább csak nagyokat szeretünk mulatni és nevetni a többiekkel együtt? Akkor egy party játék lehet a nekünk való. Igazi zsugabubusok vagyunk? A mai társasjáték világában rengeteg kártyajáték, vagy kártya vezérelte játék létezik. Ez esetben válasszunk ezek közül.

Ha úgy tekintünk a társasjátékokra, hogy milyen témaköröket kedvelünk, akkor is rengeteg játék fajta közül válogathatunk. Kinek mi dobogtatja meg a szívét. Zombik? Farmerkodás? Szörnyek? Szimulált csatahelyzetek a múltból? Esetleg a sivatag népei?
A társasjátékok az elmúlt évek alatt szinte mindent témakört lefedtek, hol kevesebb, hol több játék kapcsán. Tehát bőven lehet miből mazsolázni. Természetesen vannak olyan témakörök, amiket sokkal többször dolgoztak fel, mert trendibbek. Így ezek közül könnyebb nekünk való játékot választani.

Amennyiben úgy tekintünk a társasjátékokra, mint emocionális élményre, akkor is rengeteg választási lehetőségünk van. Hiszen a társasjátékok világa egy könyvtárhoz hasonlatos. Megtalálhatóak benne a drámák, vígjátékok, mesék, sience fictionök, fantasy történetek, stb..
Így választhatunk aszerint is, hogy milyen játéktípus dobogtatja meg a szívünk csücskét.

Mindezeket figyelembe véve, és mérlegelve, azért azt javasoljuk, hogy mielőtt társasjátékot választanánk, nézzünk utána a játéknak. Egy-egy doboz grafikája megtévesztő lehet. Főleg mostanság, amikor már profi grafikusok dolgoznak ezeken, és egy jó doboz grafika is eladhatósági faktort képvisel. Aztán megfordítjuk a dobozt és csalódás érhet minket.
Olvassunk utána a játéknak. Akár a készítő weboldalán, akár fórumokon. Nézzünk videókat a játékról. Rengeteg review és playthrough lelhető fel a társasjátékokról az interneten. Persze nem kell a játékot bemutató emberek véleményét szent írásnak venni, mert azok is szubjektív dolgok. Viszont remek képet kaphatunk arról, hogy hogyan is működik egy játék valójában. Hogyan néznek ki a játék alkotóelemei, milyen a gyártási minőség.

Ezeket figyelembe véve hozzuk meg a döntéseket. Ne siessük el a dolgot, mert a jó játékok maradni fognak a piacon. Ha el is fogynak, előbb vagy utóbb újra ki fogják adni őket.

Te mi alapján hozod meg a döntéseid társasjáték vásárlásnál? Egy mechanika alapján döntesz, vagy inkább egy témát keresel? Írd meg a véleményed a comment részben.