Csapatépítés játszva

A munkahelyek világában azt gondolnánk, hogy nincsen helye a játéknak.

Ám ez közel sincs így. Egy-egy traning alkalmával a munkatársak jobb és hatékonyabb csapattá válhatnak, ha bizonyos társasjátékokat megismerve és játszva képesek együtt működni.

A társasjátékok egyik nagy típusa a kooperatív társasjáték ugyanis remek fejlesztő eszköz ilyen célokra. Vegyünk is pár konkrét példát az ilyen társasjátékokra.

A Space Cadets egy igazán különleges, nagyfokú együttműködést kívánó társasjáték, ahol minden résztvevőnek megvan a saját feladata, sőt az egyiküknek össze kell fogni az egész csapatot, mint vezető.

A játék folyamán egy űrhajót irányítanak a résztvevők, akiknek mind-mind egy munkaállomás jut, és a hajó működéséhez szükséges funkciók közül az egyiket irányítják. A játék világa és hangulata maga a Star Trek űropera világára hajaz, de még is egyedi és hangulatos élményt nyújt.star_trek.jpg

Az egyik ember felelős a pajzsok működéséért, míg egy másik a manőverezésért, vagy éppen a megfelelő üzemanyag meglétéért.

Mindegyikük egy-egy különálló feladatot végez, úgy nevezett mini játékot. Ezt minél jobban teljesítve az adott időkereten belül tudja a csapat munkáját segíteni.

Az egészet koordinálva pedig a hajó kapitánya fogja össze a csapattagokat. Méri a még hátralévő időt, tanácsokat ad.

Lehetőség van a munkaállomásokon dolgozó emberek cseréjére is, így aki nem bizonyul elég rátermettnek egy feladathoz, az mindig kipróbálhatja magát egy másik területen és így lehet hasznos tagja a csapatnak.

A megfelelő fokú együttműködés pedig a küldetés sikerességét eredményezi, és pozitív élményekkel szolgál az egész társaságnak.

Az Xcom a társasjátékban egy kommandós csapat válogatott tagjait alakítják a résztvevők és meg kell akadályozniuk, hogy a földet elfoglalva pánikhangulatot idézzenek elő az idegenek a különféle kontinenseken.

A játék különlegessége, hogy egy applikáció vezérli a körök menetét, ami különböző fázisokra van osztva. A megfelelő szerepkörű játékosoknak pedig gyors és hatékony döntést kell hozniuk a csapat érdekében, hogy megéljék a következő kört is, hiszen olykor csak pár másodperc van a döntésre.

A játék tehát nagy hangsúlyt fordít a stresszhelyzetben meghozandó döntésekre, és a gyors, hatékony együttműködésre.

A Pandemic társasjátékban a csapat különféle szerepköröket kap, amik különleges képességeket biztosítanak számukra. Nem kell semmi futurisztikusra vagy fantasztikumra gondolni. Hétköznapi foglalkozások, mint a kutatótiszt vagy a katonai orvos.

A feladat pedig talán a legnemesebb: megmenteni a világot az elszabadult vírusoktól. A körök folyamán a vírusok egyre csak terjednek, sőt kitöréseket is okozhatnak, amikor is még veszélyesebb lesz a helyzet.

A csapat feladata, hogy együttműködve, ezt kordában tartsa és a felhúzott lapjaik segítségével az ellenszereket is megtalálják. Amennyiben mind a négy ellenszer ki lett fejlesztve, a játékosok nyertek.

A Pandemic remek kríziskezelő eszköz, ami a kockázatok és az eshetőségek figyelembe vételét és megoldását taníthatja meg a résztvevőknek.

Természetesen még rengeteg hasonló társasjáték létezik. A fentiek csak például szolgáltak arra, hogy a társasjátékok ezen válfaja hogyan segítheti a cég működését és a csapatszellem kialakulását. Olyan lehetőség, amit minden cégvezetésnek bátran merünk ajánlani a csapatépítő tréningekre.