Ismerd meg önmagad! - Evolúciós csapdák

Ebben az írás sorozatban a társasjátékok személyiségfejlesztő hatásaival és önismereti tényezőivel foglalkozunk kicsit bővebben. Sorozatunk hetedik részében az Evolúció nevű társasjátékkal foglalkozunk kicsit bővebben.

Az Evolúció nevű játékban mindenki állatfajokat kell, hogy nevelgessen. Szaporítani a csordát, és felvértezni olyan képességekkel, amik biztosítják a túlélésüket. Mindezt kártyalapok segítségével. A cél pedig, hogy a legsikeresebb fajokat neveljük ki, és ezzel egyidejűleg a legtöbb ételt tömjük a pocakunkat képező vászonzsákunkba a játék végére.
A játékban néha nagyon is sok múlik azon, hogy milyen lapokat is kapsz a köröd elején. Sőt néha az is közrejátszik, hogy ha valaki korán kinevel egy ragadozót, és folyamatosan a te állataidból táplálkozik. Ugyanis a ragadozók nem a közösbe berakott, növényi élelemmel tömik meg a hasukat, hanem más fajok húsával.
És ez az a pont, ahol elválik, hogy ki milyen gazdi. Agresszívan támadod a többi fajt? Védekezel az esetleges támadások ellen? Vagy éppen nem törődve semmivel, minél több ételt próbálsz meg magadba tömni pár kör alatt?
Mindegyik stratégia életképes. Bár sikerüket nagyban befolyásolják a fent említett tényezők. Jó döntéseket kell meghozni a játék bizonyos szakaszaiban. Kezdve egészen attól, hogy mennyi ételt is raksz be a közösbe. Hiszen már az is, hogy mennyi élelem lesz az adott körre, nagyban tudja befolyásolni az állatfajok életképességét.
Aztán ott van az Evolúció játék legfontosabb tényezője, a kártyalapok felhasználása. Jól meg kell gondolni, hogy melyik fajunkhoz, milyen lapokat csatolunk. Bármikor lehetőségünk van lecserélni egy már lent lévő lapunkat. Persze figyelembe véve a három tulajdonság/lény szabályt, és hogy egyféle lapból csak egy darab lehet egy faj mellé rakva.
A lapokkal nem csak képességeket társíthatunk egy-egy fajunkhoz, hanem növelhetjük a csorda méretét, vagy a testméretüket. Utóbbi sokszor magában megakadályozza a ragadozók támadását.
Ha rossz lapokat kapunk, akkor bizony csak erre van lehetőségünk, valamint hogy esetlegesen új fajt indítsunk. Ám képességek nélkül elég védtelen. De vajon tényleg olyan rossz lapjaink vannak? Vagy csak a látásmódunk miatt van ez? Hogyan tekintünk a lap kombinációk felhasználhatóságára?
Ez az, amitől valaki sikeres lehet ebben a játékban. Megtalálja azokat a lap kombinációkat, amivel sikeres lehet a faj. A megfelelő mértékben növeli a tulajdonságokat, és elegendő fajt birtokol ahhoz, hogy a kör elején kapott lapokból minél többet tudjon kihozni.
Ugyanis minél több fajunk van, annál több lapot kapunk minden kör elején. Így több választási lehetőségünk lesz az adott körre.
Nem utolsó sorban az idő is tényező a játék folyamán. A körök száma attól függ, hogy milyen gyorsan fogynak a lapok a képesség pakliból. Ha a paklit újra kell keverni, akkor az lesz az utolsó kör, majd véget ér a játék.
Számításba veszed a lehetőséget, hogy ha minél gyorsabban fogyasztod a paklit, annál hamarabb véget vethetsz a versenynek? Esetlegesen megpróbálod eltüntetni a többi játékos néhány faját, hogy egy kis időt nyerj, amíg a tieid megerősödnek?
 
Az Evolúció számos taktikai lehetőséget tartogat a játékosok számára. Fontos döntéseket, és olyan kérdéseket, amivel betekintést nyerhetnek önmaguk megismerésébe. Ha csak átvitt értelemben is, de élet/halál kérdésről van szó ebben a játékban. Természetesen egy magával ragadó, kitalált környezetben, ami remek szórakozást nyújt kicsiknek és nagyoknak egyaránt.
 
Sorozatunk következő részében a Mysterium nevű játékkal foglalkozunk kicsit bővebben. Viszont addig se feledjétek: A társasjáték kikapcsol, fejleszt, összehoz.