Instant sikerélmények

Ebben a bejegyzésben azzal foglalkozok, hogy a mostanság népszerű és egyre nagyobb teret hódító, egyszerű, könnyed és gyors szórakozást ígérő játékok milyen hatással is vannak vagy lehetnek a társasjátékokra a jövőben.

Talán a legszemléletesebb és relevánsabb példa erre az év társasjáték díj (Spiel des Jhares 2016) nyertese, a Codenames vagyis a Fedőnevek játék.

A Fedőnevek játék egy szimpla szó asszociációs játék, ami mechanikájánál fogva egyszerű és a széles közönségnek is könnyen érthető szabályokat tartalmaz. Nem kell hozzá semmilyen furfangos szabályokat, kifejezéseket és technikákat ismerni, hogy sikerélményt szerezzünk vele. Kiváló arra, hogy valakit bevezessünk a hobbiba, vagy csak éppen gyors játékélményt nyújtson két komolyabb társasjáték parti között

A baj ott van, hogy nem ennél a funkciónál marad meg a játék. Előtérbe helyeződik és azon kapjuk magunkat, hogy egész este ezt a játékot játsszuk. Félreértés ne essék, ezzel semmi baj. Aki élvezi a játékot, annak tökéletes választás egy könnyed este eltöltésére.

Az ilyen fajta játékok másik nagy előnye, hogy nagyobb játékosszámot tud kiszolgálni. Míg az euró stílusú, vagy éppen americana trash játékok általában 2-6 főre építik a játékokat, ezek a játékok minél nagyobb létszámú csapatot igényelnek.

Mi pedig azon kapjuk magunkat, hogy nem akarunk kihagyni senkit. Nem vonulunk félre hárman vagy négyen, hogy egy tartalmasabb társasjátékkal töltsük az időt, hanem elővesszük ezeket a könnyed, szociális játékokat.

De miért is szeretik az emberek ennyire az ilyenfajta játékokat mostanság? Mert instant sikert ígér. Nem kell úgynevezett Brain Burning folyamaton keresztülmenniük. Nem kell sokat gondolkodni, tervezni, taktikázni. Egyszerűen tíz-húsz perc alatt megszerezhetik a jóleső sikerélményt.codenames.jpg

Ez a trend egyre inkább előtérbe kerül és hogy hol a vége? Nos, ezt még nehéz megmondani. Minden esetre az idei év megjelenő játékai között is rengeteg ilyen típussal találkozhatunk.

Hogy ki fog dönteni a népszerűségi hullám emelkedéséről vagy éppen süllyedéséről, azok maguk a fogyasztók lesznek.

Talán csak én érzem így a környezetemből fakadó impulzusok és visszajelzések miatt, de korszak váltó méreteket öltenek a partijátékok. Ti hogyan vélekedtek erről a dologról? Inkább a komolyabb vagy éppen tartalmasabb játékok elé ültök le szívesen, vagy a party jellegű szociális játékokkal játszotok?