Fergeteges haderő

Az Xcom társasjáték egy jól ismert számítógépes játék átdolgozása társasjáték környezetre. Akár csak az eredeti játékban, itt is egy csapatot irányítva kell megküzdenünk a földet elfoglalni akaró idegenektől egy körökre osztott stratégiai játékmódban.

Minden játékos egy saját szerepkört kap a játék folyamán, és ezzel együtt olyan felelősséget, ami komoly stressz forrással és izgalmakkal járhat.

A játék valódi izgalmait és stresszes környezetét leginkább a játékhoz használandó applikáció adja. Ugyanis minden kör különféle fázisokra van osztva, és a feladatok le vannak osztva a szerepköröknek megfelelően. Az adott játékosnak pedig csak néhány másodperce van meghozni egy-egy döntést. Ráadásul minél gyorsabban dönt valaki, ezzel annál könnyebb helyzetet teremthet a másiknak, ugyanis a megmaradt másodpercek átcsorognak a következő parancs kiadására.xcom.JPG

A játék folyamán pedig nem csak egy-két parancsot kell jóváhagyni, hanem sokrétű döntéseket kell hozni. (Például, hogy mennyi anyagi forrást költünk el az adott körben? Hova küldjük ki az egységeinket? Milyen felfedezéseket, találmányokat vásárolunk meg?) Mindezt pedig más és más személy fogja meghatározni. Természetesen egy kooperációs játékról lévén szó, meg lehet beszélni ezeket a dolgokat. Viszont a másodpercek nagyon gyorsan peregnek ilyen helyzetekben, ahogy azt fent is említettem.

Mindez a pánikhangulat az egész játékra jellemző, mert a világ országai is pánikszintekre vannak osztva, és ha abból elég eléri a kritikus szintet, akkor vesztettünk. Szóval játék előtt érdemes átbeszélni, kire milyen szerepkört is bízunk. A tapasztaltabb játékosoknak érdemesebb a bonyolultabb, sok döntés helyzettel bíró szerepköröket adni. Ám ha belejövünk a dologba, akkor már bátran kombinálhatjuk ezeket is a játékostársak között. Végülis egy társasjátéktól van szó, és a fő cél, hogy jól szórakozzunk a játékidő alatt.

Az Xcom társasjátékot érdemes kipróbálni mindazoknak, akik nem félnek a kemény és gyors döntések meghozatalától, de azoknak is, akik fejlődni szeretnének ezen a téren. Ez a játék remekül vegyíti a döntéshelyzetekkel járó magas stressz szintet és a jól végzett munkáért járó jutalmakat, amik sikerélményt nyújtanak a játékosok számára.

Valamint a játék remekül segíthet minket abban is, hogy a való életben majd gyorsabb és számunkra, a környezetünknek is jobb döntéseket tudjunk majd meghozni.