Ismerd meg önmagad! - Pandásodjunk

Ebben az írás sorozatban a társasjátékok személyiségfejlesztő hatásaival és önismereti tényezőivel foglalkozunk kicsit bővebben.

Sorozatunk ötödik részében a Takenoko nevű játékkal foglalkozunk kicsit bővebben, amit egyébként megtalálhattok a Sas és Kos Társasjátékos bolt polcain vagy akár a webshopjukban a saseskos.hu oldalon.

Azt vizsgáljuk meg, hogy egy játékra, ahol a készítő a kiegyensúlyozottságra törekedett, milyen befolyással lesz a játékosok magatartása.
Maga a szó: Takenoko, a bambusz egy ízét jelöli. Tehát nagyon is találó a társasjáték elnevezése. És maga a játékmenet is ekörül a bambusz ízek körül forog. A kertész kinöveszti őket, míg a panda megpróbálja megenni azokat. Eközben pedig a császár tetszését is el kell nyerni az által, hogy a kertet oly módon építik fel a játékosok, ahogy a feladatkártyákon látható.
A Takenoko-ban háromféle feladatkártya van. Egy amivel a kertet bővíted és rendezed, egy amivel a kertésszel növeszted a bambuszokat, és a panda feladatok, amikkel megeszed a kinövesztett növényeket.
Ennél a pontnál lesz meghatározó a játékosok magatartása. Inkább falják a bambuszokat vagy nevelgetik őket? Bővítik a kertet, hogy meglegyen a császár akarata, vagy megpróbálnak úgy építkezni, hogy a többi játékos ne tudja teljesíteni ezeket a feladatokat.
Utóbbi esetben eléggé elnyúlhat a játék. Ugyanis ha bekerül a játékba egy vagy két troll, akkor igen csak hosszú és nehézkes játékra számíthatunk. Az ilyen játékos nem úgy lép a játék során, hogy neki jó legyen, hanem lehetőleg a többi játékosnak legyen rossz. Úgy teszi le a hexagon elemeket, hogy ne teljesíthessük a császári feladatokat. Rárakja a panda blokkoló lapkát a mezőre, ahonnét enni akarunk a pandával. Vagy éppen túlnöveszti a bambuszokat, hogy a kertész feladványait se tudjuk megoldani.
Te találkoztál már ilyen játékossal? Ha nem, mit csinálnál egy ilyen helyzetben? Van lehetőség ezek mellett is élvezetesen játszani a Takenono-val?
Az, hogy hogyan viszonyulunk egy ilyen játékoshoz megint csak a személyiségünktől függ. Aki békésebb típusú ember, az megpróbálja megkerülni ezeket az akadályokat. Újabb feladvány lapokat húz, másfele építkezik. Aki viszont kicsit hevesebb természetű, hajlamos felvenni a kesztyűt, és beáll a sorba. Vagyis, ha nekem nem lesz jó, akkor ne legyen másnak sem.


Eközben pedig egy másik típusú játékos, akit itt csak nevető harmadiknak hívnánk, megbújik a háttérben. Csendben húzza sorra a feladatlapokat. Néha lépeget a pandával, vagy a kertésszel. Esetleg elvezet egy-két öntözőcsatornát. Majd hirtelen, egy kör alatt megoldja az összes kezében tartott feladatot, és megnyeri a játékot.
Persze a Takenoko-ban is, mint általában minden társasjátékban, itt is nagy szerepe van a szerencsének. Ugyanis minden köre elején a játékosnak dobnia kell egy hatoldalú kockával, és a kidobott szimbólum nagyban befolyásolja a játék menetét. Ez egy olyan faktor, amivel senki nem tud számolni, de az ügyes játékosok még ezt is az előnyükre tudják fordítani.
A harmadik tényező az úgy nevezett panda faktor. Vannak emberek, akik meglátván a szépen kidolgozott játékelemeket, és köztük a panda figuráját, és elolvadnak a látványtól. A játék során pedig amikor csak lehetőségük van rá, a pandát fogják mozgatni. A panda küldetéskártyáit veszik. Gyűjtik a bambuszokat. Ez szórakoztató tud lenni, de a játéknak nem biztos, hogy jót tesz.
Mindezek persze felnőtt szemmel nézve tűnnek ilyen sajátosságoknak. A játék szép elemei azt is hivatottak szolgálni, hogy az ifjabb korosztályt is bevonzzák a társasjáték világába. 

És meg kell mondanunk, hogy sikeresen. A Takenoko nagyon népszerű játék a mai napig. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy éppen idén jött ki hozzá egy kiegészítő, ahol már egy egész panda család futkoshat a bambuszkertben, ezzel kergetve végképp őrületbe szegény kertészt.
A játék könnyen tanítható és kiváló szórakozás lehet akár kisgyermekes családok számára is.
Tehát a Takenoko-t lehet vérmesen komolyan, stratégikusan is játszani. Vagy csak leülni elég, növeszteni pár bambuszt és megenni azokat. Te melyik fajta játékos vagy?

Sorozatunk következő részében a Mow nevű kártyajátékkal foglalkozunk kicsit bővebben. Viszont addig se feledjétek: A társasjáték kikapcsol, fejleszt, összehoz.