Kompetitív és kooperatív társasjátékok

Ebben a bejegyzésben a társasjátékokat aszerint vizsgáljuk meg egy kicsit tüzetesebben, hogy egymás ellen vagy egymással együttműködve kell-e őket játszani.

 És hogy ez milyen hatással van a játékélményre, valamint a hatását a játékosokra.

Kezdjük a kompetitív játékokkal. Ez a típusú társasjáték mindig is jelen volt a piacon, és úgy véljük, hogy mindig jelen is lesz. Az emberek versengési szelleme nem fog alábbhagyni. Szükségünk van rá. Az ilyen típusú társasjátékokban ezt a kényszert élhetjük ki, és mindezt úgy, hogy egy pozitív élményt kapunk a végén. Még akkor is, ha nem nyertük meg az adott játékot.
Azonban nagy különbségek vannak a kompetitív társasjátékok között is. Vegyünk két példát.
A Monopoly és a Catan telepesei két társasjáték generáció alapkövének számító játékok. Mindegyikben egymás ellen versengenek a játékosok, de még is hatalmas különbség van a két játék között.
A Monopoly-ban az akkori kornak megfelelően a roll&move mechanika dominált. Vagyis csak a saját körödben volt kontrollod a játék felett. Sokszor még akkor sem. A kockadobás szerencséjére voltál bízva. Lelépted a mezőket, és történt ami történt. Még is, generációk nőttek fel a játékon és remekül szórakoztak vele. Sőt a játék sikere a mai napig töretlen. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint, hogy még mindig jelennek meg belőle újabb verziók.

A Catan telepesei-t mondják a szakértők a modern társasjátékozás egyik alappillérének. Újszerű mechanikáival és szokatlan formai megjelenésével átütő sikert ért el 1995-ben. A siker a mai napig kitart, hiszen évről évere világbajnokságot rendeznek a készítők belőle.
Ebben a játékban a játékosoknak esélyük van akkor is részt venni a körben, ha nem éppen ők vannak a soron. A kockadobás ugyanis ebben a játékban hatással lehet az összes résztvevőre, akárkinek a köre is van. Sőt, akár cserekereskedelemre is lehetőség van a felek között, ami még inkább bevonja a játékosokat a körök menetébe. Cserélni ugyan a Monopoly-ban is lehet, de ez jobbára az egyik fél kárára történik. A Catan telepeseiben ez a cserefolyamat sokkal kedvezőbb mindenki részére, és nincs az emberben az az érzés utána, hogy „lehúzták”.
A győzelmi feltételek is nagyon eltérőek a két játék között. Míg az egyikben a cél, hogy kisemmizd a többieket, a másikban egy verseny folyik a győzelmi pontokért.
Jól látható tehát, hogy hiába tartozik mindegyik társas a kompetitív kategóriába, óriási különbségek vannak köztük. A játékmenet és a végcél pedig döntő hatással lehet ránk, hogy szívesen ülünk-e le játszani a játékkal, vagy sem. Természetesen ez emberfüggő.

A kooperatív játékok az utóbbi pár évben terjedtek el a társasjáték piacon és nagyon szépen szerepelnek azóta is. A Pandemic a megjelenése óta tartja úgy mondván vezető helyét. Köszönheti ezt a remekül megválasztott témájának. Ugyan ki ne akarna hőssé válni az által, hogy megmenti a világot a vírusveszélytől.

Ezekben a játékokban talán még nagyobb szerepe van annak, hogy a készítők milyen témával tálalják a játékot elénk. Hiszen ha a játékos nem tud azonosulni a témával, nem szívesen dolgozik majd össze a többi játékossal.
A kooperatív játékok nagy vonzereje, hogy kis felüdülésként a nagy versengésben, jól esik leülni és végre közösen dolgozni a célért. Azonban egy hátulütője van az ilyen játékoknak, amit talán csak a Hanabi tudott eddig úgy ahogy kiküszöbölni. Ez pedig az Alfa játékos problémaköre. Általában minden alkalommal, amikor leülünk játszani egy ilyen játékkal, van egy személy, aki át akarja, vagy át is veszi az irányítást a csapat felett. Ettől pedig úgy érezhetjük, hogy nem is vagyunk a csapat része, hanem csak szemlélők vagyunk a játékban. Holott a cél nem ez, hanem hogy együtt szórakozzanak a játékosok.
Szóval a „tökéletes” kooperatív társasjáték még várat magára.

Te találkoztál már a fönt említett dolgok egyikével? Melyik stílusú játékot szereted jobban? Versengsz vagy együttműködsz? Mi alapján választasz játékot a fent említett két játékcsoport közül?
Megannyi kérdés, amire szívesen vesszük, ha válaszolsz a comment sávban.
A fent említett játékok mindegyikét megtalálhatod a boltunkban a Sas és Kos társasjátékos boltban, vagy webshop-unkban a sasesekos.hu oldalon.
Találkozunk legközelebb, de addig se felejtsétek: A társasjáték kikapcsol, fejleszt, összehoz.