Stressz kezelés játékosan - 1.:A stressz öt törzse

Ki ne ismerné az érzést, amikor valami annyira stresszel minket, hogy szinte elpukkan az agyunk. Sokan, sokféleképpen próbálják feloldani ezt az állapotot, és valljuk be, a legtöbb esetben nem egy pozitív dologgal.

Ki ne ismerné az érzést, amikor valami annyira stresszel minket, hogy szinte elpukkan az agyunk. Sokan, sokféleképpen próbálják feloldani ezt az állapotot, és valljuk be, a legtöbb esetben nem egy pozitív dologgal.
Ezeknek a helyzeteknek a megoldásához, és kezeléséhez is kiváló segítség a társasjátékozás. A társasjátékozásnak is megvannak a maga stressz faktorai. Ám a tapasztalat azt mutatja, hogy ebben a környezetben sokkal pozitívabban kezelik az emberek ezeket a helyzeteket, és tanulva belőle a valós életbe is átültethető ezek a módszerek.
Ebben a bejegyzésben a Five Tribes nevű játékkal foglalkozunk, amit egyébként megtaláltok a Sas és Kos, a Társasjátékos bolt polcain is vagy akár a webshopunkban is, a www.saseskos.hu oldalon.
A Five Tribes talán minden idők legstresszesebb játéka, vagy legalábbis benne van a top ötben.
A játék képes olyan feszültséget generálni percek alatt, hogy néha még a felénk nyújtott üdvhozó kezet sem vesszük észre. Egyre csak bámuljuk az előttünk lévő lapkákat és a rajta lévő törzstagokat jelképező meeple-eket. Mivel több fázisában fontos döntéseket kell hoznunk, ez a társasjáték már a kör eleji, aukciós fázisában arra késztet egyeseket, hogy akár fél óráig bámulják a sivatagot. Megkeresve azt az ideális mozgást, amit végre akarnak hajtani, vagy éppen nem akarják hagyni, hogy egy másik játékos hajtsa végre.
Ilyenkor történik a legrosszabb dolog, amitől a stressz szint felugrik a jinekkel teli egekbe. Valaki a következő mondatot mondja: - Igen, én már látom, mit kéne csinálnod.
Arcok vörösödnek el, kezek lendülnek kétségbeesetten a magasba. A személy pedig, aki elejtette a megjegyzést, csak mosolyogva ül.
Majd miután a lépés fázisba érkezik a játék, ahol az adott játékos lépni akar, nagyon is könnyen előfordulhat, hogy a tábla állása annyira megváltozott, hogy a gondosan eltervezett lépése helyett egy B tervet kell kitalálnia. A stressz újra lecsap. Ott ülsz, motyogva magad elé és a kezeddel önkéntelenül számolgatod a lépések sorát.
A stressz másik nagy forrása ebben a társasban, hogy voltaképpen akármit is csinálsz, majd hogy nem mindennel pontot kapsz. Persze ezt nem árt maximalizálni. Ehhez a játék elején megtervezel egy gondos stratégiát, ám valahol félúton a káosz és a rád villanó türelmetlen tekintetek közt, rájössz, hogy a dolog nem fog működni, és másfelé kell gondolkodnod. Egyszerre próbálsz effektív lenni a saját szempontodból és igyekszel olyan helyzetet teremteni a többi játékos számára, hogy keresztülhúzd a számításaikat. De közben végig az jár a fejedben, hogy mi az, amit nem láttam meg? Erre általában akkor jössz rá, amikor az utánad lévő játékos megcsinálja azt a mozgást, amit neked kellett volna.
Ahogy előre halaa játék, az opciók is egyre fogynak. Ezzel egyidejűleg pedig a stressz is egyre fokozódik. Míg nem elérkezik a játék vége és következhet a pontszámlálás.
Kiszáradt ajkakkal ülsz ott és számolgatod az érméidet. Majd…
A pontok összesítése után kiderül, hogy te nyerted meg a játékot. Vagy ha nem is te, de nagyon közel voltál a győzelemhez.
Vidám kacajok és megkönnyebbült sóhajtások közepette állják körül az emberek az időközben palotákkal és pálmafákkal no meg persze színes tevékkel benépesített sivatagot. Te is érzed magadon a fáradtságot, de boldog vagy. Megtetted a tőled telhető legjobbat és nem dőlt össze a világ.
A Five Tribes társasjáték erre neveli az emberi elmét. Zárd le pozitívan a stresszhelyzeteket. Összehozott új emberekkel, miközben fejlesztette a problémamegoldó képességedet, és kikapcsolta a körülötted lévő világot arra a kilencven percre amíg a játék tartott. Egy-egy játszma után pedig sokkal nyugodtabb, és felszabadultabb leszel.