Kincsek bűvöletében

A Kincsvadász egy könnyed, a draftolásra épülő társasjáték. A fő mozgatórugója a pakli kártya, amit minden körben a játékosok újra draftolnak egymás között. Mindenki kilenc lapot kap, amiből kivesz egy lapot maga elé (képpel lefelé), majd tovább adja a többit mindig a körnek megfelelő irányba. Így a végére kilenc olyan lapja lesz a játékosoknak, amit ők választottak. Jobb esetben.

A játék első stressz helyzete már ilyenkor megszületik. Ugyanis sokszor fordul elő, hogy nem olyan lap érkezik vissza, amivel számoltunk, hogy visszaér hozzánk. Bizony ilyenkor egy nem optimális döntést kell hoznunk. Ráadásul lehet, hogy az eltervezett taktikánkat is fel kell adnunk a körre vonatkozóan.

Aztán jön a következő lap, és ismét megváltozik minden. A táblát vizslatjuk és azon töprengünk, hogy melyik kincskereső helyet adjuk fel esetlegesen, hogy egy másikat biztosan meg tudjunk szerezni.thunter.jpg

A játék mechanikájából kifolyólag vagy a legkevesebb vagy a legtöbb számértékkel kell rendelkeznünk, egy-egy helyszínen, hogy megszerezzünk egy oda rakott kincs lapkát. Ráadásul nem csak a kincskereséssel kell foglalkoznunk. Ugyanis a táborhelyeinket közben folyamatosan goblin banditák ostromolják. Ezt megvédeni csak őrkutyákkal tudjuk, vagy ha elég szerencsések vagyunk a pakliban kiválaszthatjuk a goblinijesztő lapot is, ami automatikusan megvéd minket.

Aki nem védi a táborát, annak a megszerzett kincseiből bizony rabolni fognak, ráadásul aki a legtöbb értékű őrkutya lapokat rakta le a fordulóban, az el is viszi ezeket a goblin lapkákkal együtt.

A stressz oldása minden fordulóban megkönnyebbülést és vidám perceket hoz ebben a játékban. Ugyanis a draft végeztével a lapokat sorra fel kell fedni a helyszíneken haladva, és nagyon jóleső érzés, amikor sikerült megszerezni egy-egy hőn áhított, nagy pontértékű leletet. Viszont jeges meglepetés is érhet, amikor valaki egy bónusz lap segítségével hirtelen fölénk, vagy alánk tud menni értékben.

A játék csupán öt fordulóból áll így egy-egy játszmát gyorsan le lehet zavarni, és már is mehet a következő. A bónusz lapkák felhasználására is építhetünk. Bár ez még nagyobb stresszel járhat egyesek számára, hiszen mindenki látja előttünk a lapkát, és lehet, arra törekednek majd, hogy ne tudjunk sok pénzt bezsebelni érte.

Ez a minimális játékos interakció az, ami egyedivé és nagyon hangulatossá teszi a kincsvadász társasjátékot. A feszültség végig jelen van a játék folyamán, de nem olyan szinten, hogy zavaró legyen a játékosok számára. Van aki sokat töpreng egy-egy kártyaválasztásán, de ez mind hozzáad a játékélményhez, mind növeli a feszültséget, ami minket is jobb döntésekre ösztönözhet.

Te milyen taktikát alkalmaznál a játék folyamán? Bónusz lapkákat gyűjtenél, hogy utána nagy bevételt szerezz velük? Az őrkutyák begyűjtésével tennéd védtelenné a többi játékost a goblin támadások ellen? Vagy esetleg csak minél több kincset, esetleg pénz tallért gyűjtenél be?