Mennyire szuper a történeted?

Foglalkozzunk kicsit a társasjátékok személyiség fejlesztő hatásaival és az önismereti tényezőivel.

Annak, aki még nem ismeri, szeretném tüzetesebben bemutatni a Co-Mix nevű társas (parti) játékot, kicsit más nézőpontból.

A Co-Mix egy történetmesélős társasjáték, ami új szintre emeli azokat az élményeket és elemeket a társasjátékok világában, amit a Dixit nyújtott. Ebben a játékban egy komplett történetet kell elmesélnünk, amihez kis képeket kapunk segítségül. Ezeket összerendezve a táblánkra egy képregény egy oldalát alkotjuk meg, és ebből az egy oldalas sorozatból kell egy sztorit előadnunk a többieknek.

Összesen 12 kis lapot kapunk, amik dupla oldalúak, így összesen 24 kép fog a rendelkezésünkre állni, hogy kibontakoztathassuk a fantáziánkat. Egy adott címet kiválasztva a történetnek mindenki megalkotja a történetét, majd előadja a többieknek.

Majd pedig sorra értékeljük az elhangzott történeteket, és ezek alapján kapunk pontokat. Mindezt három körön keresztül csináljuk és a végén, akinek több pontja van, az lesz a nyertes.

De mindez mire is jó? Miért élvezetes ez a fajta társasjáték? Miben is segíthet ez nekünk?

Ebben a játékban a képregények könnyed stílusát idéző rajzokat kapunk, és nem egy nehezen értelmezhető, sokszor értelmezhetetlen festményt. Tehát konkrét dolgokkal tudunk dolgozni, és nem egy kesze-kusza képről kell kitalálnunk egy történetet.

Viszont maga a történet bármi lehet. Kaland, romantikus, akció vagy éppen szuperhősöket felvonultató alkotás. Mindenki a saját fejében lévő történeteket alkothatja meg a képek segítségével. Hiszen egy címet sokféleképpen lehet értelmezni, nincsen egy fix megoldása, vagy kerete a dolognak. Ezért remek alkalmat nyújt arra, hogy betekintést nyújtsunk önmagunkba, és megismerjük, milyen történetek is lakoznak bennünk.

Sokaknak nehezére esik a fantáziájuk ilyen fajta megmozgatása, és másoknak még nagyobb akadályt jelenthet az, hogy ezeket el is kell mondani. Egy szűk, ám annál figyelmesebb hallgatósággal kell megosztaniuk a gondolataikat. A Co-Mix szépsége ebben rejtőzik. Segítségével olyan emberek is fel tudnak oldódni és meg tudnak nyílni, akik eddig zárkózottabbak vagy éppen feszültebbek voltak a társaságban. Pár kör játék után pedig garantáltan felhőtlen hangulat fog uralkodni az asztal körül, mert a sok egyedi és vidám történet mindenkit jókedvre derít.co-mix.jpg

A Co-Mix nagyon jó eszköz lehet az iskolákban is, hiszen a gyerekek szabadon kiélhetik a fantáziáikat és közben fejleszthetik a beszédkészségüket és a koncentrációs készségük is fejlődik. Ugyanis a történeteket megadott idő alatt kell megalkotni. Aki túl lassú az kap egy jelzőt, ami pontlevonással jár majd a játék végén. Tehát oda kell koncentrálni, hogy a kitalált történetet a lehető leggyorsabban és jó összefüggésekkel alkossuk meg. Ennek a pontozáskor is nagy szerepe lesz, hiszen nem csak azért kapunk pontokat, ha fenomenálisan jó történetet alkottunk, hanem azért is ha a pontozó zsetonjaink fent maradnak az értékelés után. Ugyanis minden történet mellé le kell raknunk egy-egy zsetont, ami szerintünk a legjobban megalkotott történet volt, a legszórakoztatóbb, a legötletesebb vagy éppen csak 'elment'. A többségi szavazatok alapján pedig a fent maradt zsetonok gazdái is pontokat szereznek.

Ez pedig egy újabb alkalom arra, hogy önismeretet gyakoroljunk. Hiszen érdemes őszintén pontozni, és nem magunknak osztani egy-egy zsetont állandóan, hogy azáltal esélyesebbek legyünk a győzelemre.