Dobozolás

Mi lenne akkor, ha egy postai borítékban kapnánk meg és nekünk kellene gondoskodnunk utána a komponensek tárolásáról. Ilyenkor is megvennénk a játékot?

Ebben a bejegyzésben a társasjátékok egy olyan kellékével foglalkozunk kicsit bővebben, ami nélkül elképzelhetetlen lenne egy valamit magára adó játék. Vagy mégis?
 
A társasjátékok eladásának egyik nélkülözhetetlen kelléke a kiváló doboz grafika. Ezt látja meg először a vásárló, és a képi inger, amit ebből kap, meghatározó lehet még abban a pillanatban is, amikor ott áll a kassza előtt és vár a sorára. Még ilyenkor is meggondolhatja magát, miközben a doboz elejét vagy valamelyik oldalát vizslatja. De vajon tényleg ennyire fontos egy doboz? Mi lenne, ha nem is dobozban érkeznének a játékok?
 
Mi lenne akkor, ha egy postai borítékban kapnánk meg és nekünk kellene gondoskodnunk utána a komponensek tárolásáról. Ilyenkor is megvennénk a játékot?
A válasz emberenként eltérő lehet. Mivel alapvetően egy komfort igényeket előtérbe helyező társadalomban élünk, a válaszok túlnyomó része ’nem’ lenne. Nem akarunk ilyen dolgokkal vesződni. Kész terméket akarunk, amivel csak annyi a dolgunk, hogy felrakjuk a polcra kicsomagolás után.

 

De mi a helyzet a dobozok formájával, és méretével? Az utóbbi évek tendenciája, hogy egyre nagyobb és néha különös formájú dobozokban kapjuk meg a társasjátékokat.
A formai dolog figyelemfelkeltő lehet és sok cég bele is megy a gyártásba, ettől remélve nagyobb forgalmat. Viszont ez sajnos nem polc barát megoldás. A standard forma könnyen tárolható és rendezhető akármilyen polcon, szekrényben. Ha egy nem hagyományos dobozt veszünk, mint például a Pókháló nevű játék dobozát, akkor már komoly akadályokba ütközhetünk ezen a téren.
A dobozok mérete viszont sok esetben indokolatlanul nagy. Talán a legjobb példa erre a Machi Koro nevű kártyajáték kiegészítőjének doboza: a játék komponensei a töredék részét képezték a doboz tartalmának. A többi pedig színtiszta levegő.
 
Vannak viszont olyan esetek is, amikor egy nagy űrtartalmú doboz sem elég ahhoz, hogy eltárolja a játék komponenseit. Mint például az Arcadia Quest nevű játéknál. Itt ugyanis több mint 300 jelzőt tartalmaz a játék. Nem beszélve az egyéb komponensekről. Így a tulaj kénytelen két megoldás közül választani: külön tárolja a komponensek egy részét vagy vesz egy direkt ehhez a játékhoz készült insertet (erre egyébként az utóbbi években kész iparág fejlődött ki).
 
Az insertek egy-egy játékhoz speciálisan készített belső tároló egységek, amik lehetővé teszik, hogy a dobozba illeszkedve minden komponensünk beférjen, sőt néha még a kiegészítők is.
Persze ezt is meg lehet kerülni egy két ügyes módszerrel, de akkor lényegében a doboz maga haszontalan és funkciója vesztett lesz.
 
Aztán ott vannak a kiegészítő dobozok esetei. Megtartsuk őket? Vagy pakoljunk át mindent az alapdobozba és szabaduljunk meg a fölöslegessé vált tárolótól? Némely esetben elkerülhetetlen, hogy a külön dobozban tartsuk a plusz dolgokat, viszont túlnyomó részben csak is a felhasználón múlik, hogy nem költözteti össze a játékelemeket.
 
Te hogy vélekedsz ezekről a dolgokról? Írd meg nekünk a véleményedet a comment szekcióban. Találkozunk a következő bejegyzésben. Viszont addig se feledjétek: a társasjáték kikapcsol, fejleszt, összehoz.