Kockulás nem csak kockáknak

Ebben az írásban a Munchkin nevű játékkal foglalkozunk egy kicsit bővebben. A Munchkin egy ízig-vérig fantasy világban játszódó játék, csak éppen ki van vágva belőle minden sallang és finomkodás.

Játszottál már szerepjátékokkal? Esetleg egy mmorpg-al? Amennyiben igen, akkor ezt az írást imádni fogod. De ha még nem próbáltad, akkor se keseredj el, hiszen nem valami rejtelmes, bonyolult dologról fogunk beszélni.

Ebben az írásban a Munchkin nevű játékkal foglalkozunk egy kicsit bővebben. Pontosabban azzal, hogy milyen különlegességeket és élményeket tartogat számunkra ez a remekbe szabott kis kártyajáték.

A Munchkin egy ízig-vérig fantasy világban játszódó játék, csak éppen ki van vágva belőle minden sallang és finomkodás. Itt nem kell karakterfejlődéssel, személyiségjegyekkel, aprólékos tulajdonságelosztásokkal vagy min./max.-al foglalkozni. Ez a társasjáték a lényegre összpontosít, ami a legtöbb ember szívét megdobogtatja, ha belekezd egy rpg kalandba, azaz a loot-ra!

Vagyis hogy minél több kincset szerezünk be, minél csillogóbb és táposabb felszereléseket öltsünk magunkra.

Mindezt pedig olyan fergeteges humorral ötvözi, hogy ember legyen a talpán az, aki kibír egy parti Munchkint nevetés nélkül.

A játék célja nagyon egyszerű. Jussunk el a tízedik szintre bátor kis kalandozónkkal. Csakhogy ez nem lesz olyan egyszerű, mivel a dungeon-be, ahova lemerészkedtünk, veszélyesebbnél viccesebb szörnyecskék várnak ránk. Átkok zúdulhatnak gyanútlan fejünkre. Sőt, ami a legelképesztőbb, a saját kalandozó „társaink” leselkedhetnek ránk egy sarokban, arra várva, hogy jól kibabráljanak velünk, ha alkalmuk adódik rá.

A körödben „berúgod az ajtót” és az ott várakozó szörnnyel méred össze az erődet. De jaj, túlságosan erős az a számodra. Mit tehetsz ilyenkor?

Ekkor mutatja meg a Munchkin az igazi arcát. Ugyanis segítséget kérhetsz a többi játékostól és kezdetét veszi a nagy egyezkedés:

  • Segítek neked, de kérem az összes kincset.
  • Ki van zárva. Más valaki?
  • Én segítek, de elég lesz az első kincs.
  • Rendben.

Majd a „segítőd” a lapjai felhasználásával elég erőssé tesz titeket, hogy együtt legyőzhessétek a szörnyeteget. De ekkor a sértődött első felajánló széles vigyorral odarak egy lapot a szörny mellé, ami még erősebbé teszi a bestiát.

  • Ez baj. - jegyzed meg. - Nincs még valamid, ami segíthet győzni?
  • Háát, az attól függ.
  • Mit akarsz?
  • Két kincset.
  • Jó, legyen. - mondod durcásan.

Aztán valaki odarak még egy erősítő lapot a szörny mellé, és megszólal:

  • Én is segítek. De kérem a maradék egy kincset.
  • Tudjátok mit, felejtsétek el. Nem kell a segítség. Inkább futok.

Ez pedig csak egy kis apró példa volt arra, hogy milyen helyzetek alakulhatnak ki a Munchkin során. A lehetőségeknek csak a kiegészítők szabnak határt. Azokból pedig akad bőven.

A játékban azonban nem csak a csaták során lesz lehetőség kibabrálni a másikkal, hanem a különböző kincs lapokkal is, amivel elveheted egy másik játékos egy felszerelését, classát, faját vagy éppen a szintjét.

Maguk a szörnyek, felszerelések és egyéb lapok pedig olyan humorosak és kisarkítottak, amik minden szerepjátékosban kellemes emlékeket idéznek. Vegyük például a „Zavaros szabályok idézése” nevű lapot, aminek a hatására lépsz egy szintet. Ki ne találkozott volna már hasonló helyzettel, miközben szerepjátékozott. Az ehhez hasonló lapok kijátszását pedig sokszor egy vagy több kis történet elmesélése kíséri, ami még vidámabbá teszi a játékmenetet. No meg hosszabbá. De kit érdekel ez, miközben ilyen jól szórakozik.

Meg aztán a Munchkin egy igazi party játék, ami tökéletesen betölti a rá szabott szerepkört. Nem lehet leülni elé komoly, stratégikus hangulatban. Itt bizony patri lesz, egy igazi Munchkin parti, ahol még azok is garantáltan jól fognak szórakozni, akik hozzá sem szagoltak eddig ehhez a világhoz.

Végül pedig én azt mondom, hogy legyen tiszta a játszma. Ne csaljunk. Bár sokan úgy játsszák a játékot, hogy ha a többiek nem vették észre, hogy mit csináltam, vagy nem olvasták el a lap szövegét, amire utaltam, akkor csalhatok. De ez csak a játékosok hozzáállásán múlik.