Alkotók tábora - Bruno Cathala

Bruno Cathala 1963ban született Franciaországban, de 1986 óta Svájcban él. Egyike az olyan játékkészítőknek, aki azért tervezi a játékait, mert ő maga is szeretne vele játszani. Nem a piac kedvére akar tenni, hanem olyan játékokat alkot meg, amivel ő maga játszana szívesen.

Gyerekkorában az ismerősei közül ő volt az a személy, aki megvette a társasjátékokat és megtanította azt a többieknek.

Később aztán néhány szabályt módosított bennük. Majd elkezdet saját ötleteket elkészíteni. Ez a folyamat pedig annyira sikeres volt, hogy az első prototípus, amit a kiadók elé vitt, meg is jelent.bruno_cathala.png

Az évek folyamán rengeteg sikeres társasjátékot tervezett. Többségét nem egymaga, hanem egy szerzőtárs segítségével. Vegyünk sorra pár híresebb játékát:

Mow:

Ez az egyszerű kártyajáték gyors játékmenetével és könnyen megtanulható szabályaival sokak kedvence lett. Ha olyan játékot akarunk, amit bátran bárkivel játszhatunk, akkor a Mow ideális választás.

A dolgunk csupán annyi, hogy minél illatosabb tehéncsordát szedjünk össze, és kerüljük el a legyekkel körülzsongott példányokat.

Cyclades:

Egy összetettebb, de elegánsan kivitelezett társasjáték, ahol a görög mitológiában kalandozva kell szigeteket meghódítani és megszerezni a győzelmet. Az egyedi mitológiai lények, az aukciós parancsválasztás teszik kiemelkedővé a többi hasonló játéktól ezt a remekbe szabott társasjátékot.

Shadows over Camelot:

A kooperatív társasjátékok egyik nagy öregje, ami manapság is több figyelmet érdemelne. A játék rengeteg érdekes opciót és feladatot kínál a játékosok számára. Sőt az áruló lehetséges megléte a csapatban teszi igazán izgalmassá a játékmenetet. Hiszen nem lehet tudni, hogy valaki csak a csapatért cselekszik úgy ahogy, vagy próbálja megakadályozni, hogy győzelmet arathassanak.

Mr. Jack:

A klasszikus társasjáték, aminek azóta hordozható „pocket” változata is készült. Utóbbinak érdekessége, hogy Bruno Cathala a zuhany alatt álmodta meg ezt a verziót. Ebben a könnyed, nyomozós társasjátékban mindenki részt vehet, függetlenül attól, hogy mennyire ismeri a hobbit. Tehát egy újabb remek gateway játékot alkotott a készítő.

Five Tribes:

Az egyik legújabb szerzeménye, ahol a mankala mechanikáját felhasználva lehet pontokat szerezni és így az öt sivatagi törzset irányítva a sivatag urává válni. Érdekessége, hogy a rabszolga lapokat meg kellett változtatni, mert nagy vihart kavart a megnevezés.

7 Wonders: Duel:

A népszerű 7 Wonders társasjáték kétfős kártyajáték változata, ami új és egyedi mechanikájával hódította meg a közönséget. Napjaink egyik legkiválóbb kétfős játéka.

Raptor:

Egy újabb kétfős társasjáték, ahol az egyik fél a tudósokat irányítja, míg a másik az őshüllőket. Bármelyikük két győzelmi feltétele közül az egyik teljesül, az a fél nyert. A játékot egy 1-9 számozott lapokkal lehet irányítani, és kiváló stratégiákat lehet ezzel a pár lappal is kialakítani. Persze nem árt tudni, hogy a másik vajon milyen lapot is akar majd kirakni legközelebb.

Ezek mellett persze még számos sikeres játéka készült el. Mint például az Abyss vagy a Dice Town.

Bruno Cathala egy igazán változatos repertoárt felvonultató játéktervező és úgy vélem megérdemelte a helyét a legnagyobbak között. Kívánunk még neki sok remek, jó játéktervezésekkel teli évet, és kíváncsian várjuk, mi lesz a következő társasjátéka, ami megjelenik.