Alkotók tábora 2. - Eric M. Lang

Eric M. Lang azon kevés társasjáték tervezők közé tartozik, akik nem kifejezetten egy stílusban vagy zsánerben alkotnak. Munkássága több mint 15 évre nyúlik vissza, ami alatt számos műfajban alkotott játékokat. Hagyományos táblás társasjátékok, kártyajátékok, gyűjtögetős kártyajátékok (TCG), élő kártyajátékok (living card games-LCG), figurás játékok, sőt még MMORPG-hez írott anyagok, továbbá facebook játékokat is tervezett. Eddig megjelent munkái, amik közül sok koprodukcióban vagy tanácsadóként vett részt, több mint száz játékra tehető.

eric_m_lang.jpgA társasjáték tervezésbe bevallása szerint a Magic: The Geathering kártyajáték hatására vágott bele. Újragondolta addigi életét és átszervezve azt, a játéktervezésnek szentelve. Azóta is töretlenül űzi a szakmát. Folyamatosan több játékot tervez egyszerre, sok esetben tíznél is többet. Bár mostanában megpróbál öt-hét játékra fókuszálni csak egyszerre.

Játékai szerte a világon meghódították a közönséget és nagy elismerést vívott ki magának. Bátran állíthatjuk, hogy napjaink talán legjobb társasjáték/kártyajáték tervezőjéről beszélünk. De milyen játékokat is tervezett? Nézzünk meg párat kicsit részletesebben:

Dice Masters: Ezzel a játékkal a kockaépítés zsánerét hozta be a társasjátékok világának köztudatába. A különböző képregényes vagy egyéb fantázia világokból vett hősöket, szereplőket kockák szimbolizálják. Ezeket kihúzva a zsákokból csatáznak egymás ellen a felek, és attól függően, hogy a játéktér melyik részén használják fel a kidobott eredményeket, különböző akciókat hajthatnak végre. Ennek elődje volt a méltán híres Quarrioirs.

Call of Cthulhu/ Lord of the Rings LCG: Az úgynevezett living card gamek a gyűjtögetős kártyajátékok, mint például a Magic: The Geathering utódjainak tekinthetőek. Időről időre új kiegészítők, kártyacsomagok jelennek meg hozzájuk, amivel bővíteni lehet a játékélményt. Viszont lényeges különbség a TCG-hez képest, hogy nem randomizált lapokat tartalmaznak a csomagok. Fixált, minden lapot tartalmazó dobozokat vehetünk belőlük, így nem kell aggódni, hogy bizonyos lapok nem lesznek meg, amire annyira vágyunk.dicem.jpg

Warhammer Invasion, Chaos in the Old World, Warhammer 40k: Conquest kiterjedt és alaposan kidolgozott világában is megmutatta tehetségét, és mind kártyás, mind táblás játékokat tervezett az univerzumhoz. A rajongók elvárása mindig is magas volt ennél a zsánernél, de biztosan állíthatjuk, hogy ezt a lécet is megugrotta.

Blood Rage: A viking témájú társasjáték különlegessége, hogy többféle stílust ötvöz. Van benne pakli építés, miniatűrös harc, munkás lehelyezés, akció választás. Ezek mesteri elegye nyújt felejthetetlen élményt a játékosoknak. Méghozzá annyira, hogy idén (2016) jelölve lett 'Az év összetett társasjátéka' díjra.

Arcadia Quest: Az úgynevezett dungeon crawl stílus egyik legnépszerűbb képviselője lett ez a társasjáték. A játékmenet egészen egyedi, hiszen nem csak a közös ellenségek ellen küzdenek a játékosok, hanem egymás ellen is. Ez pedig minden alkalommal változatos, és fordulatos játékélményt nyújt.

Ezen kívül sok más társasjátékot is tervezett vagy közreműködött benne társ szerzőként, mint például az XCOM: The board game. Valamint kipróbálta magát a számítógépes játékok terén is a Duelyst nevű játékkal.

A fentiek tükrében mondhatjuk, hogy Eric M. Lang napjaink legkreatívabb játéktervezői közé tartozik. Játékai sorra hódítják meg az embereket, és a folytatásért sem kell aggódni. Olyan játékok fognak napvilágot látni még a közeli jövőben, mint a The Others: 7 Sin, The Godfather vagy éppen a Bloodborn kártyajáték.