Alkotók tábora 3. - Bruno Faidutti

Bruno Faidutti francia játéktervező eredetileg történelemből diplomázott. Dolgozatának témája az unikornis realitásáról a reneszánsz korban. A társasjáték iparba az 1990-es években került, és azóta több mint negyven társas és kártyajátékot adtak ki a nevével. Sok ezek közül más alkotókkal együtt működésben.

Vegyünk pár példát a legsikeresebb és talán legismertebb játékaiból.bruno_faidutti.jpg

Citadels: Ennek az ötletes kártyajátéknak a mai napig van rajongótábora, és olyan kedvelt és sokat használt mechanikát hozott be szélesebb körökbe a társasjátékosok világában, mint a titkos identitás választása.

A játék során a feladatunk, hogy különböző épületeket építsünk fel úgy, hogy minden körben más-más személyiséget alakítunk a városban lakók között. Ennek megfelelően pedig más akciókat hajthatunk végre. Így a játékmenet állandóan változik és érdekes marad. Sőt, néha kaotikusnak is tűnhet azoknak, akik elvesztik a fonalat valahol.

Mission: Red Planet: A játék során asztronautákat kell a Marsra juttatni a kártyalapokon szereplő parancsok segítségével. Majd az ott lévő többség alapján a három pontozási körben lehet pontokat szerezni. Ez a játék hasonló mechanikát tartalmaz az előzőhöz mérten. Viszont itt mindenkinek személyre szabott szerepkör paklija van, amik közül válogathat. A játék annyira népszerű volt, hogy nemrégiben újra nyomtatásba kerül. Sőt egy kis hold is kering már a vörös bolygó körül, ami extra taktikázási lehetőséget nyújt a játékosok számára.

Raptor: Ez a tavaly megjelent két fős társasjáték igazi gyöngyszem a két fős játékok körében. A játékot csupán kilenc lap vezérli minden játékos részéről, és ezek taktikus kijátszásával lehet mozogni a pályán vagy éppen végrehajtani a rajta lévő speciális akciókat.

Az egyik játékos egy tudós csapatot irányít, akik az elveszett szigetre érkezve a raptor kölyköket akarják elrabolni, míg a másik magát a raptor anyát és a gyermekeit irányítja. Az ő feladat az lesz, hogy megvédje a kicsiket minden áron, akár úgy is, hogy megeszi az összes tudóst.

Queens Necklace: Ebben a játékban egy úgynevezett set collection mechanika szerepel és a feladat, hogy minél több gyémántot gyűjtsünk össze a játék végére. A játék eredetileg 2003-ban jelent meg, de nemrégiben újra kiadták, bizonyítván azt, hogy egy igazán remek darabról van szó.

Dwarf King: Egy különleges ütés vivő kártyajáték, ahol csupán három kártyasorozat létezik. Viszont rengeteg speciális lap van, amik megfűszerezik a gyors játékmenetet. Valamint különféle küldetések is szerepelnek a játékban, amik minden körben más stratégiát követelnek meg a játékosoktól.

A fenti játékokból jól látható, hogy Bruno Faidutti egy igazán színes és széles rétegek által kedvelt és elismert játéktervező. Társasjátékaival és kártyajátékaival szinte minden társasjáték rajongó gyűjteményében találkozni lehet. A komolyabb gyűjtőkében mindenképpen.