Fagyos járkálók

A Dead of Winter egy kooperatív társasjáték, vagy némely esetben fél kooperatív. A játékosok által alakított túlélők közé ugyanis akár egy vagy két áruló is keveredhetett, akik önös céljaik érdekében képesek feláldozni az egész kolónia biztonságát.

Ez az aspektus adja a játék önismereti és személyiségmegismerő tényezőjét. A történet a zombi apokalipszis szokásos története. A világot a zombik uralják, ráadásul beköszöntött a hideg és kegyetlen tél is. Ami mégis kiemeli a zombis társasjátékok tömegéből az a játékosok közti belső feszültség, interakció. Akár csak ha azzal a bizonyos híres TV sorozattal játszanánk, amikor leülünk a Dead of Winter elé.

A játék elején kiosztásra kerülnek a szerepkör kártyák és az egyéni küldetések is. A szerepkörök határozzák meg, hogy túlélő vagy áruló lesz belőlünk. Esetleges áruló kilétünket persze érdemes minél tovább leplezni, mert ha egy szavazás alkalmával a többiek úgy döntenek, hogy az általunk játszott karaktert kizárják a kolóniáról, akkor könnyen rajta veszthetünk.

Az egyedi célok pedig csak még érdekesebbé teszik ezt az amúgy is izgalmas játékot. Mindenki küzd a közös célért, ami a küldetésben meghatározott krízis közös leküzdését jelenti. Viszont e mellett mindenkinek egy személyre szabott feladatot is végre kell hajtani ahhoz, hogy nyerjen. Ez lehet bizonyos mennyiségű étellap megszerzése a kezünkbe vagy éppen bizonyos számú túlélő becsábítása az egyre szűkösebbé váló kolóniánk területére.

Ezek a dolgok adják a Dead of Winter egészen egyedi dinamikáját. Bevállalunk-e egy hazugságot az önös célunk érdekében? Ezzel megkockáztatjuk, hogy száműzetésbe küldenek vagy árulónak néznek minket? Mikor próbálunk meg reménytelen helyzetet teremteni a túlélők számára, ha áruló szerepkört kaptunk?

A játék során újabb karakterekre, felszerelésre és készletekre tehetünk szert, amik segíthetnek a céljaink elérésében, vagy éppen a csapat érdekeit szolgálhatjuk vele. De dönteni nekünk kell, hogy mire használjuk ezeket. Ahogy azt már fent is említettük.

Ezek az elemek pedig egyre fokozzák az izgalmakat és a játékosok közti bizalmi viszonyok akár egy pillantás alatt is felbomolhatnak. Főleg, ha minden körben akár újabb és újabb kisebb krízissel is meg kell küzdenünk.

Te milyen taktikát alkalmaznál árulóként? Mennyire mernél önös érdekből cselekedni? Mennyit áldoznál be a csapat érdekében? Ki tudnád szúrni az árulókat?

A Dead of Winter tehát sok érdekes kérdést vet fel bennünk a személyiségünkkel kapcsolatban, és hogy hogyan is viselkednénk egy hasonló helyzetben. Természetesen mivel csak egy társasjátékról van szó, nem vérre megy a dolog, hanem csak pár karton figura sorsával játszadozunk.dead_of_winter.jpg